keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Yksi yö jouluun on..


Aika rientää ihan hirveää vauhtia! Vastahan se kesäloma loppui..? Ja nyt mennään jo pitkällä joulukuussa – jouluhan kolkuttelee ovella huomenna! Mun oli oikeastaan tarkoitus julkaista tämä postaus jo viime perjantaina, mutta vasta nyt kerkeän ensimmäistä kertaa edes koneelle istahtamaan. Kotona on käyty vain nukkumassa ja kaikki hereilläoloaika on kyllä ollut tehokkaassa hyötykäytössä.



Nyt ihan viimeistään olisi aika alkaa valmistelemaan joulupöydän antimia (kaikilla hyvin valmistuneilla jouluihmisillähän on tosin jo laatikot pakkasessa odottamassa ja muutkin valmistelut viimeistelyä valmiina). Meillä joulupöytään kuuluvat ehdottomasti karjalanpiirakat, joiden kuori on mukavan rapsakka ja täyte kermaisen pehmeä. Nyt, kun suurin osa perheestämme noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, niin täytyi nämä herkkupiirakat loihtia pöytään gluteenittomina – sekä tietysti myös vegaanisina. Kermaisen riisitäytteen saa aikaan Foodin:n kookosmannan avulla. Jos et ole vielä kookosmannaa maistanut, niin äkkiä sitä kaupasta hankkimaan! On kyllä sen verran hyvää, että allekirjoittanutkin syö sitä ihan suoraan purkista..  


Nämä piirakat maistuvat ihan varmasti kaikille – ensimmäinen satsi nimittäin hupeni parempiin suihin mun ollessa töissä.. Olivat kuulemma "oikeasti hyviä" siskoni mielestä, joka söi viisi piirakkaa siltä istumalta ;D Mulle tämä piirakoiden valmistus - niinkuin kaikki leivonta ja ruoanlaitto - on kuin terapiaa ja keino rauhoittua joulun tulemiseen. Tavallisten piirakoiden lisäksi leipaisin vielä kvinoa-porkkana täyteellä samaisia piirakoita, joista ei sattuneesta syystä ole yhtään kuvia – leipominen nimittäin ajoittui vuoden lyhimmälle päivälle klo 21-23 väliselle ajalle.. :D



 KARJALANPIIRAKAT (24 kpl, valmistusaika 2 h)




3dl vettä 
3dl puuroriisiä (jos haluat tehdä kvinoa-porkkana täytteellä, niin vaihda riisi kvinoaan.)
1l vettä + 2dl Foodin kookosmannaa
Ruususuolaa
(viisi isoa porkkanaa)

6dl urtekramin kuitujauhoseosta
4dl vettä
Laadukasta suolaa 

Jauhoseosta pöydälle

Ensiksi keitä puuro. Kaada vesi ja riisi kattilaan ja keitä niin kauan, että vesi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Käännä levyä pienemmälle ja lisää 1l vettä puuron joukkoon ja 2dl kookosmannaa. Laita kattilaan kansi päälle ja anna puuron tekeytyä rauhassa n 40min, kuitenkin sekoittaen tasaisin väliajoin, ettei puuro pala pohjaan. Mausta reilusti laadukkaalla suolalla. 

(Jos teet kvinoa-porkkana täytteellä, niin seuraa muuten edellämainittuja ohjeita, mutta vaihda riisi kvinoaan sekä kuori, huuhtele ja paloittele porkkanat sekä keitä ne pehmeiksi. Vatkaa pehmeät porkkanat soseeksi ja sekoita kvinoapuuron kanssa.)

Kun annat puuron tekeytyä, niin valmista samalla taikinakuoret. Sekoita 6dl jauhoseosta. 4dl vettä ja ripaus suolaa kulhossa. Lisää tarvittaessa lisää jauhoja/ että oikean koostumuksen saamiseksi. Kun taikina on sopivaa rakenteeltaan, niin pyörittele pieniä, samankokoisia palloja n 24kpl ja kauli ne soikean muotoisiksi levyiksi, niin kuin kuvassa näkyy. 



Täytä piirakoiden keskusta riisipuurolla ja rypytä piirakat kiinni. Paista piirakat n 20-25 minuuttia 175asteessa. Halutessasi voit sivellä piirakat paistamisen jälkeen sulalla kookosöljyllä tai ihan vain vedellä. 



Tässäpä vapaapäivälle puuhaa, ihanaa joulunaikaa kaikille! <3 

love, Maiju

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvältä että pakko tehdä näitä pian! :)

    VastaaPoista
  2. Mitä olet tykännyt etiksestä? Huonoja ja hyviä puolia? Olen itse miettinyt etikseen hakemista ja olisi kiva kuulla kokemuksia!

    VastaaPoista