lauantai 14. tammikuuta 2017

Arkiruokaa

yhteistyössä Foodin

Arjen ruokavalinnoissa meitä ohjaavat usemmiten kaksi käsitettä: nopeus ja helppous. Arki nimittäin sattuu yleensä olemaan kiireistä ja aikataulutettua tasapainottelua työn tai koulun sekä kodin ja harrastusten kesken, joten ruoan tulisi olla nopeasti saatavilla ja helppo valmistaa. Välillä sitä vaan myös sattuu olemaan niin laiskalla päällä, ettei ruoanlaitto huvittaisi alkuunkaan. Sen takia olisi järkevää ennakoida ja valmistaa esimerkiksi viikonloppuisin isompi satsi ruokaa jääkaappiin tai pakkaseen odottelemaan. Jo kertaalleen valmistettu ruoka on helppo heittää lautaselle, lämmittää ja nauttia sitten kiireessä tai kiireettömästi päivästä riippuen. Tämä on kyllä mun osalta niitä "älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon" -ohjeita – omassa elämässä asiat eivät aina mene oikeaoppisen elämän ohjekirjan mukaan, vaikka tämän kyseisen "opuksen" järkevät vinkit osaisi luetella unissaan takaperin. Itsehän en nimittäin useinkaan toimi erityisen kaukokatseisesti ruoanvalmistuksen (enkä monen muunkaan asian..) suhteen, vaikka sen tiedänkin sen olevan järkevää.  Kehittelin kuitenkin talvipäivien iloksi muutaman mieltä ja sisintä lämmittävän helpohkon reseptin, joiden antimista riittää syötävää pidemmäksikin aikaa. Molemmat reseptit ovat gluteenittomia sekä vegaanisia, joten ne sopivat myös erinomaisesti esimerkiksi tammikuun Vegaanihaasteeseen osallistuville! 




Sosekeitot ovat ihanaa talviruokaa. Lämmintä keittoa syödessään voi oikeasti tuntea sen, kuinka keitto saa lämmön kumpuamaan kehon ääripäästä toiseen – etenkin, jos on ulkoa tullessaan aivan syväjäässä. Kurpitsa on yksi mun lempi pääraaka-aineista keitoissa, joten yllättäen tämäkin resepti rakentuu vahvasti kurpitsan ympärille. 

Mä itse käytän kurpitsansiemenöljyä päivittäin ruoanlaitossa – lähinnä öljyn aromikkaan ja pähkinämäisen maun takia. Öljy sopii hyvin niin paahtamiseen kuin salaattien tai keittojen päälle. Uunivihannesten paahtamisessa en enää mitää muuta öljyä suostukkaan edes käyttämään – niin hyviä niistä tulee tämän öljyn ansiosta! Maku ei ole kurpitsansiemenöljyn  ainoa hyvä ominaisuus, sillä se sisältää myös runsaasti omega-6-rasvahappoja, karoteenia sekä lehtivihreää.

"Foodinin Gourmet kurpitsansiemenöljy on valmistettu valikoiduista, Styrian kurpitsansiemenistä. Styrian kurpitsansiemenet on tunnettuja niiden voimakkaan maun puolesta sekä tumman vihreästä väristä. Gourmet kurpitsansiemenöljy valmistetaan käsin paahtamalla kurpitsansiemenet avotulella, jonka jälkeen niistä puristetaan erittäin aromikas ja tummanvihreä kurpitsansiemenöljy. 
Foodinin kurpitsansiemenöljy on valmistettu uusiutuvaa energiaa hyödyntäen, eli sen hiilijalanjäki on 0. Gourmet kurpitsansiemennöljy antaa erinomaisen vivahteen salaattiin, niin arominsa kuin värinsäkin puolesta. "





LÄMMITTÄVÄ MYSKIKURPITSAKEITTO (GF, V)

- yksi keskikokoinen myskikurpitsa
- 500g paseerattua tomaattia 
- 1l kasvimaitoa esim. kookosmaitoa, kauramaitoa tai mantelimaitoa
- ripaus laadukasta suolaa
- ripaus valkosipulijauhetta ja jauhettua mustapippuria
- 2dl kuivattuja linssejä 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele myskikurpitsa. Asettele myskikurpitsalohkot uunipellille ja kaada päälle kurpitsansiemenöljyä sekä ripottele suolaa sekä mausteita. Paahda kurpitsapaloja n. 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet ja hieman saaneet väriä. Laita paahdetut kurpitsalohkot paseeratun tomaatin, kasvimaidon sekä mausteiden kanssa tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Jos haluat koostumukseltaan juoksevampaa keittoa, lisää joukkoon enemmän kasvimaitoa tai vettä. Kun seos on tasaista, kaada se kattilaan ja laita liedelle keittymään pienellä lämmöllä. Huuhtele linssit ja kaada ne keiton sekaan. Kypsytä linssejä keiton seassa n. 10-15min välillä sekoittaen (linssit tahtovat jämähtää kattilan pohjalle, joten jos et halua pilalle mennyttä keittoa kera ihanan savunmaun ja palaneen käryn, niin suosittelen kyttäämään tarkasti vieressä..). Kun linssit ovat kypsiä, niin keitto on valmista nautittavaksi. 

Vinkki! Voit hyödyntää myös kurpitsansiemenet paahtamalla ne uunissa öljyn ja suolan kanssa. Voit ripotella paahdettuja siemeniä keiton päälle tai salaatteihin.  


Myös mausteiset falafelit uppoavat mulle talvella (tai no, oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa) erittäin mainiosti. Tykkään valmistaa falafelit uunissa uppopaistamisen sijaan, sillä a) ajan säästäminen ja tehokkuus – monta asiaa voi hoitaa samanaikaisesti, sillä uunin viereen ei tarvitse jäädä falafelejä kyttäämään, vaan sillä aikaa voi esimerkiksi siivota (..) keittiön. b) ruoanlaittotapaturmien riskin pienentäminen ja siisteys – ei tarvitse väistellä polttavia rasvaroiskeita ja välttyy ylimääräiseltä sotkulta. 


RAPEAT PUNAJUURIFALAFELIT UUNISSA (GF, V) 

(n. 30-40 kappaletta riippuen falafelien koosta)

- n. 500g (kolme isohkoa kappaletta) punajuurta
- 2 prk kikhereneitä (n. 400g valutettuna)
- 3 valkosipulin kynttä
- sipuli
- ruukku tuoretta korianteria
- suolaa
- juustokuminaa
- mustapippuria
- 2,5dl kaurajauhoja
-2 rkl psyliumia

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko punajuuret. Keitä punajuuria kattilassa niin kauan, kunnes haarukka uppoaa niihin vaivattomasti. Kun punajuuret kypsyvät, niin valuta ja huuhtele kikherneet sekä kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulit. Laita kaurajauhoja ja psylliumia lukuunottamatta kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita massaksi (massan ei tarvitse olla tasaista, vaan koostumus saa jäädä rouheiseksi.). Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaada falafel massa kulhoon, isää joukkoon kaurajauho sekä psyllium ja sekoita ne massan sekaan lusikalla. Pyörittele massasta kosteilla käsillä pienehköjä palloja. Paista falafeleja uunissa n. 30-35 minuuttia, kunnes ulkokuori on rapea, mutta sisältö ihanan pehmeä. Tarjoile esimerkiksi uunivihannesten, raikkaan salaatin, avocadon ja hummuksen kera!


love, Maiju


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti